För den som vill känna historiens gröna vingslag, är en grönskande historia nära tillhands med vår nya kurs Svensk trädgårdshistoria genom 1000 år.
Varje epok har sin egen tidstypiska trädgård. Kursen behandlar allt ifrån medicinalväxter, järnvägsparker, beredskapsodling, gröna städer, prydnadsväxter och mycket mer.
Elin Fältskog som är kursledare är både kulturvetare och trädgårdsmästare med erfarenhet som pedagog och kursledare inom museiverksamhet. Hon driver också företaget Fältskogs form & Flora.
På frågan om hon har en egen favorit bland historiens trädgårdsepoker svarar hon:
Allt inom trädgårdshistoria är så spännande! Hur trädgård formats dynamiskt av samhällsförändringar och människans skiftande behov över tid är i grunden intressant! Men måste jag välja en specifik epok så är det nog medeltiden, när trädgårdsodling hade en hög status, var viktig för den egna försörjningen och till och med upptagen i lagstiftningen då man straffades hårt om man till exempel stal grödor från en trädgård – att stjäla humle kunde leda till fysiska straff som att bli av med en arm eller till och med dödsstraff. Det säger något om hur viktig odlingen och trädgården var för människor i medeltida Sverige.
Att trädgården och Sveriges historia är nära sammansvetsade finns det alltså inga tvivel om. Oavsett om du har ett brinnande trädgårdsintresse eller är kulturhistoriskt intresserad så är den här kursen för dig!