Fredagens FoRumdag, schemabrytande aktivitet som alla våra deltagare är med på. Hade tema jämlikhet och mångfald. Syftet var att vända och vrida på könsnormer i samhället och i världen.
Therese Arvestrand, kursansvarig från vår Hundtränarutbildning höll i en föreläsning om Alfahannen i djurens rike och hur den myten speglats på mänskligheten.
”Alfahannen myntades 1970 av en man som heter David Mech efter att han studerade vargflockar i fångenskap och kom fram till att en hanne i vargflocken var starkast och blev därför Alfa och styrde flocken. Det inte så många vet är att han tog tillbaka detta 1999 och var då djupt ångerfull att han myntat detta från början. Då han sett att vargar i det vilda inte betedde sig på det viset han sett i fångenskap. Utan här handlade det mer om att de som bestämde vare de äldsta vargarna och fungerade alltså som mamma och pappa i gruppen och var dem som tog hand om alla.”
Frågan är egentligen vad är det vi ser och vad är det vi tolkar utifrån vårt mänskliga öga på djurens värld? Om man tittar på rollen Alfa, som en stark och aggressiv hanne som ska skydda en grupp så har etologer (forskare om djurs beteende) sett att det faktiskt är de snällaste inom en ras som överlever i slutändan. Människor däremot går in i roller i olika sammanhang och där är dominans relativt och ändras i olika konstellationer men också efter tillgång på resurser.