Hantverkshelger
Upptäck höstens kreativa hantverkshelger – en plats för skapande och gemenskap! Fyll dina helger med inspiration och ny kunskap där du får möjlighet att prova på olika hantverkstekniker under ledning av den erfarna slöjdaren Matilda Forsärla. Oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet inom hantverk, kommer du att få utmana din kreativitet och utvecklas i en inspirerande och lärorik miljö. Välj fritt mellan våra olika delkurser – från vävning och knyppling till nålbindning och stickning – och avsluta hösten med en gemensam vernissage där alla dina skapelser får stå i fokus. Kom och var med på en höst fylld av skaparglädje!
Kursens syfte och innehåll
Låt din höst fyllas av kreativitet och hantverk. Denna kurs är perfekt för dig som vill krydda några av höstens helger med att testa på olika typer av hantverk. Du kan välja att gå alla delar av kursen, några utvalda eller bara någon enstaka. En gott och blandat kurs helt enkelt. Allt avslutas med en gemensam vernissage där kursens alla delar presenteras.
Ämne
Varje kurstillfälle pågår mellan 10:00-16:00 med avbrott mellan 12-13 för lunch. Viktigt när du anmäler dig, klicka i dom delmoment av kursen du vill anmäla dig till.
- 27/9 Vävning (bygg vävstol och förbereda till mattväv)
- 28/9 Väva grytlappar och väva band med brickor
- 11/10 Knyppling
- 12/10 Yllebroderi
- 25/10 Nålbindning
- 26/10 Stickning & virkning
15/11 Gemensam vernissage för alla kurser. Denna del ingår, utan extra avgift, i din ordinarie kurs oavsett om du bara varit med vid något enstaka tillfälle eller hela kursen.
Under kursen kommer allt material och redskap finnas på plats, men har du eget så ta gärna med det så att du får just de material, färger och kvaliteter som du önskar. Ett grundkit för varje delmoment ingår i kursavgiften, och det går också att köpa extra material av kursledaren under kursen.
Vävningshelgen
Under kursens första helg kommer vi att lära oss mer om grunderna i vävning, både i traditionell vävstol men också hur man kan väva band med hjälp av brickor (kanske den minsta och mest portabla typen av vävstol). Du kan anmäla dig till båda dagarna eller bara den ena. Lördagens kurs handlar om hur man sätter upp en vävstol, hur man varpar, drar på, solvar, skedar och allt däremellan för att kunna väva. Vi kommer sätta upp en enklare mattvarp för att dagen därpå, på söndagen, kunna väva grytlappar av mattrasor. Söndagen kommer att ägnas åt att väva med brickor samt i traditionell vävstol. Även avslutningar av vävar kommer att vara en del av denna kursdag. Det blir en dag av kreativa färgkombinationer i olika typer av vävstolar.
Knyppling- och broderihelgen
Denna helg är för dig som vill testa på att brodera med och på ull, också kallat yllebroderi. Det är också en helg för dig som vill testa på knyppling. En helg av koncentration och skapande i det lilla formatet. Du kan anmäla dig till båda dagarna eller bara den ena. Lördagens tema är knyppling och både du som knypplat tidigare samt du som är total nybörjare är välkommen. Har du knypplat tidigare och har något uppsatt får du gärna ta med det. Nybörjarna är dock huvudfokus för denna dag. Vi lär oss de allra mest grundläggande slagen och gör den första spetsen i övningsserien från svenska spetsar (det kommer också att finnas material och möjlighet att göra mer avancerade spetsar). Söndagen fylls av broderi i ullgarn och på ylletyg. Vi går igenom olika typer av stygn och påbörjar mindre projekt såsom nåldynor och julgransdekorationer.
Nålbindning, stickning och virkning
Denna helg är en garnhelg med tre olika tekniker. Perfekt för dig som vill lära dig mer om en lite mer avkopplande hantverksteknik som går att ta med i en väska. Du kan anmäla dig till båda dagarna eller bara den ena. Lördagen ägnas åt en utdöd och återuppstånden hantverksteknik som är väldigt populär bland medeltidsälskare, nämligen nålbindning. Med hjälp av en stor nål och ullgarn syr du stygn runt din egen tumme för att skapa det du vill. Låter det komplicerat? Visst, men kul! Jag kan lära dig. Söndagen är en dag fylld med stickning och virkning där båda teknikerna har öglor som grund. Möjligheterna är många, men vi fokuserar på uppsättning, aviga och räta maskor, ökningar, minskningar och avslutningar.
Vernissagen
Det ni skapar under eller efter kurstillfället med era nya kunskaper visas upp för både de andra deltagarna men också intresserad allmänhet. Första delen av dagen kommer vi att gemensamt bygga upp en utställning där alla delar av kursen presenteras. I slutet av dagen blir det festlig vernissage!
Efter avslutad kurs
Du kommer ha nya kunskaper av hantverkstekniker som du kan fortsätta att utveckla och du kommer också att få ett intyg som visar att du har gått kursen.
Folkhögskolan som undervisningsform
Du som går på folkhögskola är inte elev utan deltagare i din utbildning. Det betyder att lektionerna är beroende av ditt deltagande och att arbetssättet är varierat. Undervisningen är uppbyggd kring gruppsamtal, reflektioner, föreläsningar, gästföreläsningar och praktiska uppgifter enskilt eller i grupp.
Det digitala klassrummet
På en distanskurs är klassrummet digitalt (med undantag för eventuella närträffar). I övrigt är undervisningen enligt folkhögskolans utbildningsform.
Lärare
Jag heter Matilda Forsärla och jag kommer att vara er lärare under denna hantverkshöst. I grunden är jag slöjdare och arbetar med kurser, utställningar och eget skapande i framförallt textila material. Jag har arbetat som pedagog på olika studieförbund sedan 2007 och på folkhögskolor sedan 2013. I åtta år arbetade jag som pedagog på Vadstena folkhögskolas textillinje. Jag har även kurser i biodling samt grönsaksodling. Jag gillar att jobba i många olika material och tekniker och vilken som jag gillar och använder mig av mest varierar över tid. För ett par år sedan var det att sticka tröjor med mönstrade ok och det ledde till att jag gav ut två böcker i ämnet. Just nu är det framförallt knyppling som upptar min skapande tid. Men alla hantverkstekniker och material har sin charm. Om du vill kan du besöka min youtube-kanal där jag lägger upp instruktionsfilmer, framförallt om hantverk. Du är också välkomna att följa mig på instagram där jag heter @forsarla
Vi ses i höst!