Hund och människa – en samvaro under förändring
DISTANSKURS
Upptäck en ny förståelse för relationen mellan hund och människa. I den här kursen kombinerar vi hundfilosofi med en modell av nervsystemet för att ge dig nya perspektiv på hur vi våra fyrbenta vänner är. Lär dig att skapa en mer ömsesidig och empatisk samvaro, och få verktyg för att stärka din relation till hunden på djupet.
Kursens syfte och innehåll
- Att undersöka de spännande möjligheterna för en mer ömsesidig och förstående och kärleksfull samvaro mellan hund och människa.
- Att ge nya perspektiv på hundens och människans relation genom en kombination av hundfilosofi och teorier om nervsystemet.
- Att skapa en djupare förståelse för hur det påverkar hunden att vara ett socialt och psykiskt stöd för människan.
Gemensamma träffar:
lörd 6/9 kl10-15 + sönd 7/9 kl 9-13
lörd 4/10 kl 10-15 + sönd 5/10 kl 9-13
lörd 8/11 kl 9-15
torsd 20/11 kl 18.30-20.30
månd 24/11 kl 18.30-20.30
Utöver de gemensamma träffarna kommer deltagarna att ses i mindre grupper under hela kurstiden. Det handlar om ca två gruppträffar mellan varje gemensam större träff, d v s ca sex gruppträffar på vardera 1-2 timmar under kurstiden. Dessa träffar är en fantastisk möjlighet att få utveckla tankar och lyssna på andra och att kunna få stöd och hjälp i frågor som känns svåra i livet med hunden.
Ämne
Hundens och människans relation:
-
- Vad det innebär för hunden att leva i vår värld, särskilt då vår relation har förändrats mycket över tid.
- Hunden och människan som socialt och psykiskt stöd för varandra, med förståelse och respekt.
Hundfilosofi och nervsystemet:
-
-
- Kombinationen av hundfilosofins perspektiv och teorier om nervsystemet.
- Likheterna mellan människan och hunden, särskilt när det gäller socialt engagemang och nervsystemet.
-
Normer och insikter:
-
-
-
- Granskning av de normer som styr vår samvaro med hundar.
- Hur traditionella synsätt kan leda till bristande insikt och empati.
-
-
Den polyvagala teorin:
-
-
-
-
- Inlärning och förståelse av nervsystemets påverkan på inlärning, relationer, psykiskt välbefinnande, problematiska beteenden och trauman.
-
-
-
Kommunikation och samvaro:
-
-
-
-
-
- Att förstå och respektera hur hundens erfarenheter påverkar och hur det kan förbättra kommunikationen.
- Möjligheten till en djupare samvaro och utveckling av relationen mellan hund och människa.
-
-
-
-
Efter avslutad kurs
Efter genomförd utbildning får du ett intyg på att du fullgjort kursen, under förutsättning att du närvarat på alla träffarna och lämnat in uppgiften och fått den godkänd.
Folkhögskolan som undervisningsform
Du som går på folkhögskola är inte elev utan deltagare i din utbildning. Det betyder att lektionerna är beroende av ditt deltagande och att arbetssättet är varierat. Undervisningen är uppbyggd kring gruppsamtal, reflektioner, föreläsningar, gästföreläsningar och praktiska uppgifter enskilt eller i grupp.
Det digitala klassrummet
På en distanskurs är klassrummet digitalt (med undantag för eventuella närträffar). I övrigt är undervisningen enligt folkhögskolans utbildningsform.
Lärare
Kerstin Malm
Kerstin Malm är filosofie doktor i etologi med inriktning på hunddjur. Hon har även läst psykologi och filosofi på universitetet. Hon har en 2-årig utbildning till samtalscoach och är hundpsykolog. Sedan 2001 driver hon det egna företaget K.Malm, där hon erbjuder kurser och föreläsningar. Hon har skrivit ett flertal böcker, utgivna på Bonniers och eget förlag. Under åren har det även blivit en del projekt, varav värdegrundsmaterialet REDE (Respekt Empati Djur Etik) för barn, kanske är det mest välkända. Läs om Kerstin på http://kmalm.se/
Kursledare
Kerstin Malm