fbpx

Hundtränare

Hundtränare är en grundutbildning, för dig och din hund, på heltid på semidistans under ett läsår. Semidistans innebär att du läser utbildningen på distans men med 4 veckor på plats med din hund. Distansdelen innebär att vi har schemalagda lektioner, där du måste vara vid din dator vid specifika tidpunkter.

Kursens syfte och innehåll

Utbildningens syfte är att du ska bli en bättre hundtränare, där vi lägger stor vikt vid att generellt förstå hundar bättre och att bli uppmärksam på hur du själv agerar i olika situationer men också att du efter avslutad utbildning skulle kunna starta eget inom hund om du så önskar. Utbildningen är CSN-berättigad. Du kommer att få lära dig olika sätt att aktivera din hund, andras hundar, aktivering anpassat till hunden som art samt olika raser och till individen.

Utbildningen är uppdelad i block och innehåller bland annat både olika inlärningsprinciper, klickerträning genom olika lekar, olika former av spårtekniker, trix och skojmoment samt friskvård och första hjälpen. Även du som person får verktyg för att när utbildningen är genomförd klara uppgiften som hundtränare.

Om man har en hund som har svårt för andra hundar eller människor är det lämpligare att söka vår distansutbildning Hunddagisföreståndare/hundinstruktör.

Datum för praktikveckor:
En praktikvecka är obligatorisk och pågår mån-fre på plats på Klubbarps brukshundsklubb.

Läsåret 25/26
HT praktikvecka 1
vecka 36: 1 september – 5 september

HT praktikvecka 2
Vecka 40: 29 september – 3 oktober

VT praktikvecka 3
Vecka 16: 13 april -17 april

VT praktikvecka 4
Vecka 22: 25 maj – 29 maj

 

Ämne

Inlärning hos både hund och människa, Klickerträning, Vardagsproblem och lösningar, FriskvårdTherese Arvestrand med sin hund Vismut för både förare och hund, nosarbete, rallylydnad, lydnad, heelwork to music, dogparkour, berikning, trixträning och freestyle. Mental träning för hundtränaren, stresshantering, mindfulness, planering och bullet journaling, första hjälpen på hund, hunddagisteori, metodik, pedagogik och problemlösningar.

Vi anlitar föreläsare och har ett nära samarbete med branschen.

Utbildningen är på heltid under två terminer, vilket innebär att du har ca 20 lektionstimmar per vecka i olika ämnen under läsåret och därutöver tillkommer tid för inläsning av litteratur och hemuppgifter. Distansstudierna i detta fall innebär att du kopplar upp dig på din dator och är delaktig i våra lektioner hemifrån. I dem ingår det bland annat liveträning, där vi tillsammans tränar med våra hundar, föreläsningar, grupparbeten och diskussioner.

Efter avslutad kurs

Har du en gedigen kunskapsbank som du kan använda för din egen och din hunds skull men också för att kunna lära andra.
Du har efter avslutad kurs ett diplom som hundtränare, hundinstruktör, hunddagisföreståndare och beteendeutredare hund.

Lärare

Kursansvarig: Therese Arvestrand
Jag driver Arvestrands Djur & Natur AB vid sidan av min roll som kursansvarig och lärare. Jag har haft hundkurser sedan 2001 och är bland annat utbildad hundinstruktör, hundbeteendeutredare, holistisk hundcoach, dogalärare och rallylydnadsdomare. Jag har fyra hundar som jag aktivt tränar och tävlar i flera grenar, såsom rallylydnad, nose work, lydnad och viltspår. Jag är ocksåutbildad folkhögskollärare och tycker att lärande, oavsett om det är hos människor eller hundar är fantastiskt roligt och intressant.

Karin Holmbom
Jag är från början gymnasielärare, men har jobbat på folkhögskola med vuxenutbildning sedan 2007 med olika specialkurser. Mina områden är främst psykologi, mental träning, coaching, kommunikation och konflikthantering.
Jag har alltid haft hundar som jag tränat och några har jag också tävlat med. Just nu har jag en goldentik – Luna, en bordercollieblandning – Alice, och i juni hämtar jag en goldenvalp som jag ser fram emot att utbilda och tävla med.

Maria Karlsson
Jag driver Storumans hundrehab AB där jag jobbar med friskvård och rehab på hund. Jag håller i år på att utöka min verksamhet och startar upp hundsim och träningshall hösten 2024. Hos mig finns två hundar av rasen australian shepherd som jag tränar och tävlar. Jag tycker lydnaden och brukset är roligast så det är där våran satsning ligger men vi roar oss med andra hundsporter också. Jag är även utbildad hundinstruktör via SBK och har gått diverse andrainstruktörsutbildningar efter det.
Jag gillar verkligen att klura hur vi kan optimera hundens vardag och träning för att den ska bli så skadeförebyggande som möjligt. När jag får fundera ut hur exempelvis lydnadshunden ska kunna göra snabba ställanden utan att det sliter speciellt mycket eller hur agilityhunden ska tränas i och utanför agilitybanan för att bli så hållbar som möjligt.

Kerstin Malm
Jag har doktorerat i hunddjurs etologi och också läst psykologi och filosofi i några år. Förutom att hålla hundfilosofkurser på folkhögskolan, arbetar jag i eget företag, K.Malm, med hundens och människans relation. Det har under
åren blivit många föreläsningar, kurser och en rad böcker. Jag har även en utbildning som coach i psykosyntes och arbetar gärna med coaching av människor som lever med hundar. Jag tar olika uppdrag, där ett av de mer
välkända är REDE, ett värdegrundsmaterial för barn, och jag har också varit med i ett forskningsprojekt om skolhundar.

Sara Billeson-Ehnsiö
Jag är certifierad hundinstruktör, certifierad beteendeutredare och rallylydnadsinstruktör. Jag är medlem i Sveriges hundföretagare och Grisha Stewart Academy. Jag har haft egna kurser och privatlektioner sedan 2015
och driver hundföretaget DogSense HundUtbildning sedan 2018.

Heike Axelsson
Heike Axelsson heter jag och är 58 år, 4 barn i olika åldersspann. Bor på en gård strax utanför Tranås. Min huvudsakliga uppgift på Sommenbygdens Folkhögskola är skoladministratör. Till mig kan man vända sig när det gäller frågor om Schoolsoft, CSN och teams. Jag är även stödperson för samtal, har man ett behov av att prataeller få hjälp med olika saker kan du vända dig till mig. Hund har jag levt med i stort sett hela mitt liv med några uppehåll. Har haft olika rastyper mestadels stora raser så som Briard, New foundland, Clumber spaniel och nu har rasen krympt ner till en liten Jack Russel. Liten men så rolig. Att det föll på en Jack Russel var mer en slump och familjen ställdekravet på en liten hund som får plats i en traktor.Har varit aktiv i brukshundsklubb, tränat lydnad, apportering o sök. Varit på utställningar mestadels med mina briarder.

Hanna Arvidsson
Jag jobbar som kommunikatör på Sommenbygdens folkhögskola. Jag har bakgrund inom Digital kommunikation, Visual Merchandising och är idag kursledare för distanskursen ”Entreprenörskap” på skolan. På fritiden spenderar jag, förutom med min familj all min lediga tid i trädgården. ”Det bästa med att jobba på folkhögskola är att jag för möjligheten att lyfta andra och berätta deras historia. Men också att jag får så mycket energi av mitt jobb. Det är enplats där man kan få vara sig själv.”

 

Kurstyp: Profilkurs
Studietakt: Heltidsstudier 100%
Längd: 1 år
Studienivå(CSN): CSN-berättigad, gymnasienivå (A2)
Internat: Nej
Kursstart: Läsårstider 25/26 Börjar den 14 augusti 2025och slutar 9 juni 2026
Ansökan senast: 15 april 2025
Antagningsvillkor: Minst 18 år. Vid antagningen sammanvägs erfarenhet, andra meriter och personlig lämplighet. Det personliga brev du skickar in tillsammans med din ansökan har stor betydelse. Vid antagning skickas ett Google forms ut till de som sökt. Det personliga brevet och svaren på enkäten är underlaget för den slutgiltiga antagningen. Utbildningen kräver grundläggande datorvana och tillgång till dator.
Kostnader: All undervisning är kostnadsfri, men du betalar 1700 kr/termin varav 700 kr betalas för att täcka kollektiva kostnader som försäkring under skoltiden, visst studiematerial och kopiering. Resterande 1000 kr/termin disponerar du i gruppen för olika aktiviteter som t.ex. studieresor, studiebesök. Utöver detta tillkommer kostnader för litteratur, dock finns den mesta litteraturen att låna på bibliotek eller att hämta hem på internet. Boendet står du för själv, liksom mat och resor.
Kursansvarig:

Therese Arvestrand

Nyheter från våra Hundtränare

Hundtränare – Semidistans